Amatørfoto

Amatør foto siden er under Op & ombygning.

Velkommen til John's

Hjemmeside

mail: john@john-n.dk


Mandag den 13. august 2018 var jeg så heldig at se og opleve en Kolibri Sommerfugl i min have her i Århus N

Kolibri Sommerfuglen kaldes også for Duehale Macroglossum stellatarum


Klasse: Insekter (Insecta)

Orden:  Sommerfugle (Lepidoptera)

Familie: Aftensværmere (Sphingidae)


Kendetegn: Vingefang: 50-58 mm. Forvinger gråbrune med mørkere tværstreger. Bagvinger klart orange med sort søm. Duehale kendes især på den mørke og lyse fjeragtige pels på bagkroppen, der har givet arten navn.

Variation: Nogen variation med mørkere og lyse eksemplarer, men det skyldes måske solblegning. Ældre eksemplarer er ofte noget slidte og mangler pels på bagkroppen.


Forveksling: Forveksles med KOLIBRI. Ingen forveksling i øvrigt. De to arter humlebisværmere har lignende kolibriagtig adfærd, men har gennemsigtige vinger. Duehalens hale og de orange bagvinger gør den enestående.


Biologi: Duehalen er en sydlig trækart, der i varme somre og med sydlige vinde trækker nordpå fra overvintringsstederne ved Middelhavet. Den har mange succesive generationer i løbet af sommeren, og både imago og larve kan findes fra maj til oktober. Hyppigst er imago i august, og larven lidt senere. Overvintrer uden fast diapause som voksen. Ses ikke hvert år i Danmark. I 2006 var den ret talrig.


Levested: Duehalen er afhængig af snerre og blomster og foretrækker varme steder, gerne skrænter med blomster, f.eks. blåhat, eller den ses på sommerfuglebuske. Larven findes på snerre i varme klitområder. 


Udbredelse: Hele landet, i princippet hyppigst mod syd.


Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Duehale.


Hvornår ses den? De første trækdyr ankommer som regel i juni og er forældre til en generation "danske" dyr, der formentlig trækker sydpå igen.


Status: Arten er relativt sjælden i Danmark


Den ovenstående tekst er fundet på nettet.

Billeder af Månen det første billede er taget for ca. 12 år siden, de 2 sidste er billeder af supermånen optaget den 3. december 2017

Purus vitae dolor ut eu - Urna pulvinar suspendisse